niedziela, 31 marca 2013

Faszerowane jajka !

Hi!
Jak to w Wielkanoc na świątecznym śniadaniu, królują jajka, które są symbolem życia. Co roku jadłam z rodzicami w standardowej formie na twardo, jednak w tym roku postanowiłam wypróbować coś innego. Tak powstał pomysł na faszerowane jajka łososiem i tuńczykiem. Mam nadzieję, że będą Wam smakować tak samo jak mojemu tacie :) !

A Wy jak je przyrządziliście?

(porcja 1 jajko z łososiem 72g)


(porcja 1 jajko z tuńczykiem 89g)

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki pokrojonego w kostkę wędzonego łososia 
  • 2 łyżeczki wędzonego tuńczyka w sosie własnym
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki pokrojonego szczypiorku
  • szczypta soli i pieprzu
Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo.
2. Jak jajka już są gotowe, to obieramy ze skorupki i przekrawamy na pół.
3. Wyciągamy żółtka, z każdego jajka (nie połówki), wkładamy do oddzielnej miseczki. Ponieważ jedno jajko będzie faszerowane z łososiem, a drugie z tuńczykiem. Żółtko rozcieramy widelcem, do pierwszej miseczki dodajemy drobno pokrojonego łososia, a do drugiej tuńczyka. Do każdej miseczki dodajemy 1,5 łyżeczki jogurtu naturalnego, solimy, pieprzymy i wszystko razem mieszamy.


4. Naszym farszem wypełniamy białka, posypujemy szczypiorkiem.


Smacznego!
Justyna

1 komentarz: