piątek, 26 lipca 2013

Lasagne !

Hi!
Dzisiaj pokażę Wam przepis na lasagne.. nie jest to danie fit, ani dietetyczne. Zrobiłam je ponieważ na obiedzie miałam gości. Jak wiadomo mężczyźni lubią dobrze zjeść, a przynajmniej ich większość. Moi koledzy zaznaczyli, że danie musi być typowo mięsne, więc pierwsza rzecz jaka przyszła mi do głowy to właśnie Lasagne. Moje naczynie żaroodporne jest dość duże 30x20x8. Mam nadzieję, że im smakowała :)





Składniki:

  • 750g mięsa mielonego z indyka
  • 9 płatów makaronu lasagne
  • 500 ml przecieru pomidorowego 
  • 1 mała papryka
  • pomidor
  • 8 plastrów sera żółtego + mała kostka do starcia
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy : bazylia, oregano, czosnek, chili, pieprz tymianek, kolendra, papryka ostra i słodka.
Sos beszamelowy:

  • pół kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • mleko ok 3/4 szklanki
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej 
Wykonanie:

  1. Mięso podsmażamy na oliwie i dodajemy przyprawy wg. uznania. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron oraz kroimy paprykę w kostkę i pomidora.
  2. Gdy mięso jest już gotowe zalewamy je przecierem z pomidorów, wrzucamy pokrojoną paprykę i pomidora. Przeciskamy przez praskę czosnek. Cały czas mieszamy na małym ogniu. Można jeszcze przyprawić jeżeli uznamy, że jest zbyt mało ostre. Ja dodałam jeszcze paprykę oraz chili.
  3. Płaty makaronu gotujemy po 3 plastry ok 5-6 minut.
  4. Sos beszamelowy: masło roztapiamy w garnuszku na małym ogniu, powoli wysypujemy mąką i trzepaczką mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Trzeba rozbić grudki. Dolewamy mleka tak ok. 3/4 szklanki. Ubijamy cały czas trzepaczką do uzyskania konsystencji podobnej do gęstej śmietany. Ściągamy z ognia, dodajemy sok z cytryny oraz sól, pieprz, gałkę muszkatołową po szczypcie dobrze wszystko mieszamy.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy 3 warstwy -3 plastry makaronu, smarujemy sosem beszamelowym, nakładamy mięso, 4 plastry sera żółtego. 2 i 3 taka sama, tylko na koniec 3 ciej warstwy ścieramy żółty ser z kostki i posypujemy bazylią oraz oregano.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na ok. 20-30 minut. 
Smacznego !




Justyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz