wtorek, 21 maja 2013

Kotleciki rybne

Hi!
Musicie nam wybaczyć małą aktywność na blogu, ale teraz mamy dość napięty okres w życiu. Jestem na etapie kończenia pracy magisterskiej, ostatnie egzaminy już za mną! Ostatnio przez 3 dni siedziałam i pisałam ostanie rzeczy do pracy, nie miałam czasu iść nawet na zakupy, a lodówka powoli świeci pustkami. W takich sytuacjach myślę co by tu zrobić do jedzenia, jak czas mnie goni.
Szybki przepis na kotleciki rybne, mam nadzieję że i wam przypadną do gustu, robiłam je pierwszy raz ale z pewnością to powtórzę.



(1 porcja - 5 kotlecików 263 kcal)

Składniki:

  • 150 g filetu z dorsza
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • przyprawy: oregano, chili, sól morska, biały pieprz, słodka papryka
Wykonanie:

  1. Rozmrażamy filety z dorsza, wrzucamy na patelnię i przez ok. 7-8 minut podsmażamy. Drewnianą łopatką możemy rozkruszyć naszą rybę.
  2. Jajko roztrzepujemy, cebulę siekamy w drobną kostkę. 
  3. Gdy dorsz nie jest już surowy wsypujemy go do roztrzepanego jajka, dodajemy cebulę, otręby oraz przyprawy. Jeśli jajko jest małe można dodać jeszcze jedno białko. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Na papierze do pieczenia formujemy "kotleciki" od góry posypujemy słodką papryką i blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na 20 minut.

Smacznego !
Justyna

4 komentarze:

  1. Powodzenia w pisaniu! Lubię takie kotleciki, robiłam kiedyś podobne i zawsze wychodzą fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam :) nigdy czegoś takiego nie próbowałam zrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam, można dodać też ugotowanego, rozdrobnionego brokuła lub kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł :) pozdrawiam i polecam ryby z grilla http://www.zgrilla.pl/losos-z-grilla-z-warzywami/

    OdpowiedzUsuń