Jak to w Wielkanoc na świątecznym śniadaniu, królują jajka, które są symbolem życia. Co roku jadłam z rodzicami w standardowej formie na twardo, jednak w tym roku postanowiłam wypróbować coś innego. Tak powstał pomysł na faszerowane jajka łososiem i tuńczykiem. Mam nadzieję, że będą Wam smakować tak samo jak mojemu tacie :) !
A Wy jak je przyrządziliście?
(porcja 1 jajko z łososiem 72g)
(porcja 1 jajko z tuńczykiem 89g)
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżeczki pokrojonego w kostkę wędzonego łososia
- 2 łyżeczki wędzonego tuńczyka w sosie własnym
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki pokrojonego szczypiorku
- szczypta soli i pieprzu
1. Jajka gotujemy na twardo.
2. Jak jajka już są gotowe, to obieramy ze skorupki i przekrawamy na pół.
3. Wyciągamy żółtka, z każdego jajka (nie połówki), wkładamy do oddzielnej miseczki. Ponieważ jedno jajko będzie faszerowane z łososiem, a drugie z tuńczykiem. Żółtko rozcieramy widelcem, do pierwszej miseczki dodajemy drobno pokrojonego łososia, a do drugiej tuńczyka. Do każdej miseczki dodajemy 1,5 łyżeczki jogurtu naturalnego, solimy, pieprzymy i wszystko razem mieszamy.
Smacznego!
Justyna
Pysznosci i smacznie wygladaja :)
OdpowiedzUsuń