Jak Wam mija niedziela? Moja jest leniwa jak zawsze - pod ciepłym kocem, a czas umila mi książka. Jedyny plus to słońce, które wpada przez okno do pokoju i wiem, że dużymi krokami idzie wiosna, a tego nie mogę się doczekać! W końcu pozbędę się rękawiczek, kurtki oraz kozaków, bo ile można chodzić w tym samym :P A dzisiaj na obiad proponuję faszerowaną paprykę, gdy bywają takie dni jak ten i nic się nie chce to papryka jest dobrą alternatywą, bo nie wymaga od nas zbyt dużego wysiłku.
(porcja 421g - 219kcal)
Składniki:
- papryka (obojętnie która)
- pieczarki - 100g
- mięso mielone z indyka - 130g
- ryż brązowy - 45g (po ugotowaniu)
- czerwona cebula - 13g
- oscypek - 6g (może być inny ser: mozzarella, żółty)
- 1/3 łyżeczki bazylii
- szczypta: słodkiej papryki, ostrej papryki, chili, czosnku granulowanego, suszonej natki pietruszki, pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich.
1. Ryż gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu, a piekarnik nastawiamy na 170 stopni.
2. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, wrzucamy do rondelka solimy i pieprzymy. Gotujemy, aż woda odparuje, można skroplić sokiem z cytryny wtedy zostaną białe.
3. Wkładamy do miseczki mięso, pieczarki (gdy woda już całkowicie odparuje), ryż, cebulę oraz przyprawy i mieszamy wszystko na jednolitą masę.
4. Odkrawamy 'wieczko' papryki, wycinamy cały środek i myjemy. Faszerujemy ją mięsem z dodatkami a na wierzchu układamy ser i posypujemy bazylią.
5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika z opcją grzania góra-dół na 30 minut, po upływie czasu przełączamy na termoobieg i pieczemy jeszcze 10 minut.
Smacznego!
Justyna
Hah właśnie przed chwilą taką jadłam : ) Jest przepyszna!
OdpowiedzUsuńu mnie też leniwa niedziela :) A faszerowane warzywa uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) Słyszałem o faszerowaniu papryki ryżem , ale żeby mięsem to nie :) No i to jest dobra wiadomość bo ja bardzo lubię mięso i przepis zamierzam w najbliższym czasie wykorzystać :)
OdpowiedzUsuń