Robiąc obiad, zawszę staram się by był jak najbardziej kolorowy. Na moim talerzu królują głównie warzywa, bo im ich więcej tym lepiej :) i tak powstał łosoś na brokułach z chrzanowym sosem :
(przepis na 1 porcję - 377 kcal)
Składniki:
- świeży lub wędzony łosoś w kawałku
- 150 g brokułów
- 1 mała marchewka
- 3-4 pieczarki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka chrzanu (u mnie żurawinowy)
- szczypta przypraw: sól morska, bazylia, pieprz.
Wykonanie:
1. Jeżeli łosoś jest świeży, to posypujemy przyprawami i owijamy w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 25 minut.
2. W tym czasie, obieramy marchewkę, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Po 15 minutach dorzucamy jeszcze do tego różyczki brokułów i gotujemy kolejne 15 minut.
3. Warzywa wyciągamy z wody, dokładamy paprykę, wszystko kroimy w kostkę.
4. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do rondelka. Po to aby woda z nich odparowała. Skraplamy cytryną (wtedy zachowają swój biały kolor), solimy i pierzymy.
4. Po odparowaniu wody pieczarki, jogurt oraz chrzan miksujemy. Powstanie nam gęsty sos.
5. Pokrojone warzywa układamy na talerzu, kładziemy na nie łososia i polewamy naszym sosem.
Smacznego !
uwielbiam łososia;)
OdpowiedzUsuń