Na dzisiejszy obiad chciałabym Wam przedstawić mój smak dzieciństwa, obiad na słodko, czyli PIEROGI LENIWE! Mało skomplikowane danie a można się w nim zakochać!
Skład:
125g chudego białego sera
1 jajko
1/4 szklanki mąki razowej (30g)
pół łyżki masła
opcjonalnie cukier / cynamon do posypania.
Przygotowanie:
1. Białko oddzielić od żółtka. Ser rozgnieść widelcem na drobno. Masło utrzeć dodając stopniowo żółtko i ser. Z białka ubić pianę. Dodać do masy serowej razem z mąką i delikatnie wymieszać.
2. Oprószyć mąką stolnicę, z ciasta formować wałek, lekko go spłaszczyć i kroić w ukośne kawałki. Kluski włożyć po posolonego wrzątku, zamieszać, przykryć. Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
voilà!
Smacznego i miłej niedzieli! :)
Karola.
uwielbiam leniwce ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe skąd się wzięła ta nazwa leniwe :d
OdpowiedzUsuń