Długo przymierzałam się do tego, żeby zrobić własne musli. Nie kupuję w sklepach, ponieważ jest tam dużo środków słodzących, emulgatorów oraz różnych polepszaczy smaków. A po co nam to wszystko skoro wykonanie domowych musli jest bardzo proste? Tym bardziej, że możemy powrzucać takie dodatki jakie lubimy najbardziej, a nie przebierać w smakach nie wiedząc na co się zdecydować. Mam nadzieję, że przepis przypadnie wam do gustu i sami chętnie go wykorzystacie :)
Przepis na 5 porcji (1 porcja 47g - 186 kcal)
Składniki:
- płatki owsiane zwykłe - 100g
- suszona żurawina - 30g
- suszone śliwki - 25g
- migdały - 30g
- płatki migdałowe - 10g
- masło - 10g
- miód - 20g
- 1 łyżeczka cynamonu
- gorzka czekolada (u mnie 90% kakao) - 10g
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni
2. Żurawinę, śliwki, migdały siekamy na małe kawałki
3. Płatki, żurawinę, śliwki, migdały, płatki migdałowe mieszamy w misce
4. Masło, miód oraz cynamon rozpuszczamy w rondelku.
Ja nie piekę:) musli wrzucam do jogurtu porostu płatki owsiane z żurawiną orzechami, słonecznikiem do tego świeże kiwi:) pychotka:)
OdpowiedzUsuń150*C z termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńz termoobiegiem, jak bez to piecz ok 30 minut :)
OdpowiedzUsuńdomowe musli jest pyszne;)
OdpowiedzUsuńlubię to :)
OdpowiedzUsuńŻe też na to nigdy nie wpadłam! Kiedyś co prawda jadłam pokruszone ciastka owsiane z mlekiem (nieudane wypieki u znajomych, ale i tak było to pyszne), ale sama czegoś takiego w stylu kruszonki nigdy nie robiłam. A po płatkach owsianych bez wcześniejszej obróbki (pieczenia, gotowania)źle się czuję, więc zrobię sobie takie musli. Fajne masz pomysły!
OdpowiedzUsuńa w jakim celu to piec ?
OdpowiedzUsuńja robie musle dokładnie jak w przepisie, ale bez motywu pieczenia... no i bez masła, bo to kompletnie nie przydatne organizmowi.