czwartek, 21 lutego 2013

Chleb pełnoziarnisty z płatków owsianych!

Nie ma nic piękniejszego, jak zapach pieczonego chleba w całym mieszkaniu... Ahh... :)

Ten przepis dostałam parę lat temu od mojej przyjaciółki i od tamtej pory często gości w moim domu. Przy okazji nie ma większej satysfakcji jak jedzenie chleba upieczonego samemu! :)


Składniki:

8 łyżek płatków owsianych (zwykłych)

50g drożdży świeżych

1 i 1/2 łyżki soli

1 łyżka cukru

4 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!)

1 kg mąki pełnoziarnistej (ja używam z Lubelli do wypieku chleba)

ok. 200g ziaren słonecznika (można użyć pestki dyni i wiele innych)

2 łyżki siemienia lnianego


Jak przyrządzić?

1. Rozgnieść z łyżką cukru drożdże do płynnej konsystencji.
2. Do miski wrzucamy płatki, sól, rozdrobnione drożdże i zalewamy wodą. Zostawiamy na ok. 30 min. (aż spęcznieją płatki).
3. Do płatków dodajemy mąkę, słonecznik, siemię lniane,... .
4. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką.
5. Przygotowujemy dwie keksówki wysmarowane wcześniej masłem i wysypane bułką tartą:



6. Rozkładamy po równo ciasto do foremek:



7. Wkładamy do ZIMNEGO piecyka.
8. Pieczemy ok. 1h w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem).

I wychodzą nam takie dwa cuda:




Smacznego! :)

Karola.

1 komentarz:

  1. Swój chleb to podstawa :) Odkąd zaczęliśmy robić własne to nie mogę już patrzeć na te sklepowe.

    OdpowiedzUsuń