czwartek, 12 września 2013

Otrębowe naleśniki z łososiem

Hi!
Jak radzicie sobie z obiadami w pracy? Ja codziennie przygotowuję je w pudełeczku, ponieważ nie lubię jadać na mieście. Nie mam pewności jak jest przygotowywany posiłek, dlatego zawszę zabieram swój obiad z domu. Dzisiaj pokażę Wam prosty przepis na otrębowe naleśniki z twarożkiem i łososiem.



Składniki:

Ciasto:

  • jajko
  • 30 g jogurtu naturalnego (u mnie 0%)
  • 20 mil gazowanej wody
  • 3 łyżki otrębów pszennych (15g)
  • 35 g oliwek (u mnie zielone)
  • szczypta: soli, bazylii, czosnku granulowanego, chilli.
Farsz:

  • 80g filetu z łososia
  • 70g twarogu (u mnie 0%)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
Wykonanie:

  1. Filet z łososia przyprawiamy solą ziołową i smażymy na patelni bez tłuszczu.
  2. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy jogurt, wodę, otręby i wszystko razem mieszamy. Oliwki kroimy w plasterki dodajemy do ciasta wraz z przyprawami. Doprowadzamy do jednolitej masy.
  3. Nasze 'ciasto' dzielimy na dwie porcje u smażymy na patelni. Ja zawsze od góry przykrywam, wtedy wierzch szybciej się ścina. 
  4. W tym czasie gdy nasze naleśniki się smażą przygotowujemy farsz. Twaróg rozcieramy widelcem, usmażonego łososia rozdrabniamy, dodajemy jogurt i wszystko razem mieszamy.
  5. Farsz dzielimy na dwie porcje, rozkładamy na naszych naleśnikach i zawijamy.
Smacznego !



Justyna

2 komentarze:

  1. bardzo fajny przepis. uwielbiam łososia i na pewno spróbuję taką wersje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to śmieszne wygląda u jak smacznie :D

    Co tak naprawdę myślimy mówiąc 'zaburzenia odżywiania'? www.dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń