Hi!
Niestety w tym roku pogoda niekorzystnie odbiła się na truskawkach, z tego powodu oczywiście cierpię. Sezon na truskawki powoli dobiega końca, więc staram się wykorzystywać to jak tylko mogę. Ceny i tak już dość mocno poszyły w górę, teraz kupując 0,5 kg płacę tyle samo co jeszcze 2 tygodnie temu za kilogram !
Dziś pokażę Wam przepis na placuszki z otrębów + mus truskawkowy, mam nadzieję że będzie Wam tak samo smakowało jak mi :D
Składniki:
Na placuszki:
- jajko
- 3 łyżki otrębów pszennych lub owsianych ( u mnie dzisiaj owsiane)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta cynamonu
- łyżeczka płatków migdałowych
- garść truskawek
- 1 łyżka jogurtu
- Jajko roztrzepujemy w miseczce, dodajemy otręby, jogurt i mieszamy na jednolitą masę. Dosypujemy cynamon, płatki owsiane i ponownie mieszamy.
- Rozgrzewamy patelnię, łyżką nakładamy naszą masę. Mi zawsze wychodzą 3 placuszki. Polecam Wam przykryć patelnię, wtedy wierzch szybciej się zetnie i będzie można z łatwością przerzucić placuszki na drugą stronę.
- W tym czasie jak nasze placuszki się smażą, wsypujemy do miseczki umyte, obrane i pokrojone w kostkę truskawki. Mieszamy z jogurtem, dodatkowo możemy ugnieść widelcem, żeby powstał mus.
- Usmażone placuszki ściągamy z patelni i polewamy naszym musem.
- Ja nie używam cukru, więc dla mnie były dość słodkie. Jednak w razie potrzeby można do musu dodać łyżeczkę miodu.
SMACZNEGO !
Justyna
też ubolewam nad brakiem truskawek :( a Twoje placuszki wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki wyglądają bardzo ale to bardzo pszepysznie :) też uwielbiam takie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie ! :)
OdpowiedzUsuńOrganizuję akcję "Jedź powoli, czas nie goni". Zapraszam do przyłączenia się :) Więcej info u mnie na blogu :)
Zapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com