poniedziałek, 24 czerwca 2013

Time for breakfast !

Hi!
Dzisiaj pokażę Wam, co króluje u mnie co dziennie na śniadanie. Owsianka, wielu z Was za nią nie przepada, a ja jem ją od kilku lat. Aktualnie mamy sezon na truskawki, więc warto je wykorzystać. Uwielbiam różnego rodzaju owsianki, owocowe, kawowe, z herbatą.. Kombinować można do woli.
Owsianka jest źródłem białka oraz aminokwasów, dostarcza naszemu organizmowi witaminę B6, która wpływa na pamięć oraz koncentrację. Dodatkowo w porównaniu z innymi zbożami owies zawiera najwięcej błonnika, a także wspomaga przemianę materii.




Truskawkowa owsianka



Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych zwykłych
  • 200 ml mleka 0,5%
  • 3 migdały
  • suszona śliwka
  • 2 garści truskawek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane wsypujemy do garnka (u mnie specjalny mały rondel), zalewamy mlekiem.
  2. Zostawiamy, żeby mleko trochę wsiąknęło w płatki, a w tym czasie dokładnie myjemy i kroimy truskawki oraz śliwkę i migdały.
  3. Gdy wszystko jest już gotowe, podpalamy palnik i od czasu do czasu mieszamy.
  4. W chwili gdy zauważymy, że płatki nasiąknęły już dość dobrze mlekiem wrzucamy nasze owoce oraz migdały. Pod koniec gotowania dosypujemy cynamon. Cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło.
Dla mnie owsianka jest wystarczająco słodka, gdyby dla kogoś była za mało proponuję dodać łyżeczkę miodu.

Smacznego!


Justyna





5 komentarzy:

  1. Kocham owsianki wszelkiego rodzaju od tych z lodówki przez zwykłe po te zapiekane w piekarniku :D

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak owsiankowy poranek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że jest wiele zwolenników owsianki to dobrze, będzie więcej przepisów :D

    OdpowiedzUsuń