Dzisiaj pokażę Wam, co króluje u mnie co dziennie na śniadanie. Owsianka, wielu z Was za nią nie przepada, a ja jem ją od kilku lat. Aktualnie mamy sezon na truskawki, więc warto je wykorzystać. Uwielbiam różnego rodzaju owsianki, owocowe, kawowe, z herbatą.. Kombinować można do woli.
Owsianka jest źródłem białka oraz aminokwasów, dostarcza naszemu organizmowi witaminę B6, która wpływa na pamięć oraz koncentrację. Dodatkowo w porównaniu z innymi zbożami owies zawiera najwięcej błonnika, a także wspomaga przemianę materii.
Truskawkowa owsianka
- 3 łyżki płatków owsianych zwykłych
- 200 ml mleka 0,5%
- 3 migdały
- suszona śliwka
- 2 garści truskawek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Płatki owsiane wsypujemy do garnka (u mnie specjalny mały rondel), zalewamy mlekiem.
- Zostawiamy, żeby mleko trochę wsiąknęło w płatki, a w tym czasie dokładnie myjemy i kroimy truskawki oraz śliwkę i migdały.
- Gdy wszystko jest już gotowe, podpalamy palnik i od czasu do czasu mieszamy.
- W chwili gdy zauważymy, że płatki nasiąknęły już dość dobrze mlekiem wrzucamy nasze owoce oraz migdały. Pod koniec gotowania dosypujemy cynamon. Cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło.
Smacznego!
Justyna
Wygląda cudownie. MNIAM!
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsianki :)
OdpowiedzUsuńKocham owsianki wszelkiego rodzaju od tych z lodówki przez zwykłe po te zapiekane w piekarniku :D
OdpowiedzUsuńnie ma to jak owsiankowy poranek ;)
OdpowiedzUsuńWidzę, że jest wiele zwolenników owsianki to dobrze, będzie więcej przepisów :D
OdpowiedzUsuń