Ostatnio krąży za mną ochota na słodkie, a że uwielbiam cynamon i migdały to postanowiłam to wykorzystać. Cynamonowe jabłka nadają się zarówno na śniadanie jak i na kolację, bardzo mi zasmakowały, więc często będą u mnie gościć :)
Przepis na 1 porcję:
Skład:
1 jabłko ( po obraniu i wydrążeniu gniazda nasiennego 144g)
6 g migdałów
40 g twarogu 0%
2 łyżki jogurtu naturalnego 0% (20 g)
1/2 łyżeczki miodu (4 g)
4 g suszonej żurawiny
cynamon
szczypta imbiru
szczypta mielonego kardamonu
Wykonanie:
1. Jabłko obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Posypujemy dość mocno cynamonem tak żeby jabłko było brązowe dodajemy po szczypcie imbiru i kardamonu. Wcieramy przyprawy w jabłko. Wkładamy na papierze do pieczenia do nagrzanego piekarnika na 170 stopni z włączonym termoobiegiem na 15-20 minut.
2. Migdały siekamy na drobno, rozgrzewamy patelnię i wrzucamy migdały. Miód mieszamy z jogurtem i wlewamy na patelnię do naszych migdałów. Mieszamy do wyparowania jogurtu z miodem.
3. Twaróg rozcieramy widelcem do gładkiej masy, przesypujemy nasze migdały i mieszamy.
4. Wyjmujemy jabłko wkładamy w wydrążone środki migdały z twarogiem i posypujemy żurawiną.
Smacznego !
Justyna
Alternatywą dla jabłka, może być gruszka :) :
Już wiem, co zjem jutro na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń