wtorek, 12 listopada 2013

Pomysł na sałatkę.

Cześć!
Lubicie szpinak? Bo ja bardzo! Ale przyznam szczerze, że zawsze przyrządzałam go z makaronem, lubiłam go w pierogach i innych tego typu daniach- na ciepło. Ostatnio kupiłam świeży szpinak, jednak szykował mi się wyjazd na parę dni, a byłam już po obiedzie i żeby się nie zmarnował postanowiłam wykorzystać go na kolację- do sałatki. I wiecie co? Zasmakowała mi tak bardzo, że na pewno będę jadła szpinak również w wersjach sałatkowych. Przepis jest błahy i pewnie nie jeden z was już go wykorzystywał, ale dla tych którzy również tak jak ja nie korzystali w ten sposób ze szpinaku, POLECAM! :)



Przepis na 4 porcje.
Skład:
paczka szpinaku (ja kupuję w Biedronce 500g)
1 duży pomidor
pół ogórka zielonego
pół kostki sera typu Feta (ja używam żółtej Favity)
torebka sosu w proszku winegret+ 2 łyżki oliwy i 2 łyżki wody

Przygotowanie:
1.Myjemy szpinak i odsączamy. Resztę składników kroimy. Przyrządzamy sos. Wszystko mieszamy i gotowe!


Bon appétit!

Dodatkowo, chciałabym Wam przedstawić właściwości szpinaku.

SZPINAK zawiera ogromną ilość żelaza, więc warto go spożywać przy takiej chorobie jak anemia.Jest też źródłem wapnia – budulca kości. Poza tym, zawiera witaminy: C, E, K, B1, B2, B6, oraz składniki wspomagające nasz organizm – jod, mangan czy karoten. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu. Naukowcy udowodnili również, że opóźnia on procesy utraty pamięci, czyli przeciwdziała postępowi choroby Alzheimera. Jedzenie szpinaku chroni też przed inną chorobą starczą – chorobą Parkinsona. To zielone warzywo może być stosowane przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego i zwyrodnieniach siatkówki. Pamiętajmy, zdrowa dieta, to dieta ze szpinakiem. Zaletą szpinaku jest jego niska kaloryczność. Dlatego polecany jest osobom z nadwagą lub otyłością, a także osobom z nadciśnieniem tętniczym. Szpinak powinny spożywać również osoby palące papierosy oraz bierni palacze, ze względu na działanie antyoksydacyjne. Właściwości pozytywne szpinaku widoczne są również w zakresie wspomagania leczenia chorób trzustki i utrzymujących się zaparć.






Karola

środa, 6 listopada 2013

Najprostsze SPAGHETTI na świecie!

Cześć!
Chciałabym Wam przedstawić najprostszy i zarazem (przynajmniej dla mnie) najpyszniejszy przepis na spaghetti. Nie potrzeba zbyt wiele czasu ani pracy aby je przygotować. A więc do dzieła!



Skład: (przepis na 4 porcje)

Makaron pełnoziarnisty do spaghetti (użyłam lubella) 200-250g
Przecier pomidorowy (u mnie PODRAVKA) 500g
Paczka mięsa mielonego z indyka (500g)
Czosnek (ja użyłam 4 spore ząbki)
Oregano
Bazylia
Zioła prowansalskie
Chilli w proszku
Pieprz czarny świeżo mielony

(jeśli dla Was będzie za mało słone, to dosolić - ja nie sole)


Przygotowanie:

1. Wstawiamy osoloną wodę i doprowadzamy do wrzenia, następnie wkładamy makaron i gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
2. W międzyczasie, rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni i wrzucamy mięso. W trakcie prużenia, mięso rozdrabniamy drewnianą łopatką na jak najmniejsze cząstki.

3.Następnie do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, bazylię, zioła prowansalskie, chilli (nie za dużo!) oraz czarny pieprz.
4. Po przemieszaniu mięsa, wlewamy przecier. Mieszamy. I podgrzewamy do momentu otrzymania odpowiedniej temperatury.

5.Sprawdzamy smak, jeśli nam czegoś brakuje dodajemy i VOILA! :) 



Bon appétit!

Karola.