Dzisiaj pokażę Wam, co króluje u mnie co dziennie na śniadanie. Owsianka, wielu z Was za nią nie przepada, a ja jem ją od kilku lat. Aktualnie mamy sezon na truskawki, więc warto je wykorzystać. Uwielbiam różnego rodzaju owsianki, owocowe, kawowe, z herbatą.. Kombinować można do woli.
Owsianka jest źródłem białka oraz aminokwasów, dostarcza naszemu organizmowi witaminę B6, która wpływa na pamięć oraz koncentrację. Dodatkowo w porównaniu z innymi zbożami owies zawiera najwięcej błonnika, a także wspomaga przemianę materii.
Truskawkowa owsianka
- 3 łyżki płatków owsianych zwykłych
- 200 ml mleka 0,5%
- 3 migdały
- suszona śliwka
- 2 garści truskawek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Płatki owsiane wsypujemy do garnka (u mnie specjalny mały rondel), zalewamy mlekiem.
- Zostawiamy, żeby mleko trochę wsiąknęło w płatki, a w tym czasie dokładnie myjemy i kroimy truskawki oraz śliwkę i migdały.
- Gdy wszystko jest już gotowe, podpalamy palnik i od czasu do czasu mieszamy.
- W chwili gdy zauważymy, że płatki nasiąknęły już dość dobrze mlekiem wrzucamy nasze owoce oraz migdały. Pod koniec gotowania dosypujemy cynamon. Cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło.
Smacznego!
Justyna